Donderdagnamiddag 15 januari organiseerden IOK (Kempens Woonplatform) en Welzijnszorg Kempen hun studiemoment 'Anders wonen in de toekomst'. Iedereen heeft de mond vol over de betaalbaarheid van het wonen, het schaarser worden van bouwgronden, de vergrijzing ... . Tijdens deze namiddag konden deelnemers hun laten inspireren door concrete Vlaamse voorbeelden over hoe men door anders te wonen tegemoet kan komen aan de aangehaalde uitdagingen. De talrijke opkomst bevestigd dat dit leeft in de Kempen en dat lokale besturen, sociale huisvestingsmaatschappijen ... willen nadenken over het wonen in de toekomst.

'Nieuwe woonvormen' blijkt een term te zijn die meer en meer in de mond wordt genomen, maar die vaak op een andere manier wordt ingevuld. Met deze studienamiddag wilden Kempens Woonplatform van IOK en Welzijnszorg Kempen aantonen dat hier in Vlaanderen al heel concrete maar vooral ook haalbare voorbeelden van zijn.
In een inleidende sessie lichtte professor Pascal De Decker aan de hand van demografische en ruimtelijke ontwikkelingen aan dat onze huidige manier van wonen zijn grenzen heeft bereikt en dat er moet nagedacht worden over hoe we in de toekomst willen wonen.

Omgaan met de schaarser wordende ruimte
Vervolgens werden 6 workshops aangeboden, waarvan de deelnemers er 2 konden bijwonen. Tijdens 2 workshops werd stilgestaan hoe een lokaal bestuur via haar ruimtelijke planning op een meer duurzame manier kan omgaan met de nog beschikbare ruimte. In Nijlen werd een masterplan opgemaakt voor een gebied waar door het toelaten van gemeenschappelijk wonen de ruimte een meer kwalitatieve invulling krijgt. In het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de woonkern in Vorselaar wenst de gemeente de focus te leggen op verdichting door het onder strikte voorwaarden toelaten van woningopsplitsing.

Inspelen op de betaalbaarheid van het wonen
In andere sessies stond de betaalbaarheid van het wonen meer centraal. Zo wordt in de stad Gent gewerkt aan een project van community land trust waar mensen enkel de woning kopen en de grond gemeenschappelijk blijft. Ook de sociale huisvestingsmaatschappij De Noorderkempen past de formule van erfpacht toe om woningen goedkoper te kunnen verkopen. Daarnaast ging de sociale huisvestingsmaatschappije DE ARK in op een project van gemeenschappelijk wonen toe voor zowel sociale huurders als sociale kopers dat in de steigers staat.

Anders wonen voor specifieke doelgroepen
Het OCMW van Maldegem bracht het verhaal van hoe ze een parochiehuis hebben omgebouwd tot een gemeenschappelijk woning voor ouderen, met het oog op het enerzijds aanbieden van gegroepeerde zorg maar anderzijds ook om de eenzaamheid van ouderen te doorbreken. Tot slot illustreerde het CAW Limburg hoe ze in Lommel een groepswoning hebben gerealiseerd voor de opvang van daklozen.
Er kwamen met andere woorden 6 uiteenlopende projecten aan bod die elk op een ruime interesse konden rekenen van ambtenaren, beleidsmakers, sociale huisvestingsmaatschappijen ... . Deze studienamiddag wilde hen inspireren. Kempens Woonplatform zal dit de volgende maanden verder bespreken met de lokale besturen over hoe dit verder vertaald kan worden naar concrete projecten in de Kempen.

Kris Vreys 'Het groot aantal deelnemers bevestigt dat lokale besturen zich willen laten inspireren over het wonen in de toekomst'

Professor Pascal De Decker 'Het Vlaamse woonbeleid staat voor belangrijke uitdagingen. Deze studienamiddag toont aan dat nieuwe woonvormen verder gaat dan cohousing'